Washington Post: Hizbollah är fortfarande en formidabel fiende

3
264
Israeliska poliser står framför en urblåst bostad av en raket avfyrad från Karmiel i Libanon, i norra Israel på torsdagen. (Leo Correa/AP)

Flexibel kommandostruktur och hjälp från Iran visar sig vara nyckeln till att stå emot Israel, skriver Washington Post.

Efter en rad allvarliga förluster kämpar Hizbollah hårt mot israeliska styrkor i södra Libanons, samtidigt som de fortsätter att regna ner raketer över Israel, vilket understryker gruppens motståndskraft och begränsningarna i Israels markoffensiv.

När Israel skickade trupper över gränsen den 1 oktober uppskattade den israeliska armén att den militära operationen skulle pågå i några veckor. Mer än tre veckor senare säger de att de förmodligen kommer att behöva ytterligare några veckor, vilket har gett upphov till oro över den typ av uppdragskrypning som har karaktäriserat Israels tidigare krig i Libanon. Hizbollah skadade premiärminister Netanyahus hem i en drönareattack under helgen och de har varnat för att en ”ny upptrappningsfas” är på väg.

”De är en formidabel fiende”. De har ”förvandlats från en terrororgrupp till en terrorarmé” sa en av fyra israeliska säkerhetstjänstemän, enligt Washington Post. De menar att Hizbollah är bättre tränade, har mer erfarenhet efter strider i Syrien och har mer avancerade vapen än 2006.

Libanesiska tjänstemän säger att gruppen har återfått sin styrka eftersom den verkar i för dem välbekanta områden och kan utföra gerillaattacker.

Hizbollah-krigare utnyttjar de oländiga sluttningarna och branta dalarna till sin fördel. De har också effektiva kommandostrukturer och oberoende kommunikationsnätverk. Detta system räddade frontlinjekrigarna och deras befälhavare från personsökarattackerna förra månaden.

Föregående artikelKära Nato! (jag har varit på kurs)
Nästa artikelGrattis alla svenska före detta vikingar!
Jan Fredriksson
Började sitt arbetsliv som snickare. Läste vidare och studerade etnologi vid Lunds universitet, skrev doktorsavhandlingen "Politisk kultur och samhällsengagemang". Var redaktör för antologin "Vardagens politik" (Nordiska museet), "Folkhemmets sociala ingenjörer" (Carlssons förlag), "Att vinna med 96 procent" (Tankesmedjan Tiden) samt för ytterligare 35 olika dokumentationsprojekt.

3 KOMMENTARER

  1. Bäste Jan Arvid G!
    Det Du beskriver om Hizbollah här ovan förvånar inte mig. Deras soldater och befäl är väl tränade och övade, med bättre beväpning än 2006 då de slog tillbaka den israeliska markoffensiven, vilket då var en bitter israelisk erfarenhet.

    1. Hizbollahs system för kommunikation är med all sannolikhet baserad på nedgrävd koppartråd mellan gammaldags analoga telefoner – de är svåra att avlyssna – samt skriftliga, krypterade meddelanden via ordonnanser på snabba automatväxlade terräng-motorcyklar (provade just den saken under den enorma svenska övningen ”Höststorm” 1982). Det fungerade, B-sidan = motståndaren missade vår kommunikation helt. Vilket blev en tankeställare för dåvarande arméledning. Betänk att södra Libanon är ungefär lika stort som Gotland, ca 3.000 km2. Ingen jättestor yta, om än kuperad. Gammal teknik, rätt använd, är inte att fnysa åt.

    2. Ett sätt – ehuru mer tidskrävande – är engångskrypto mellan avsändare-mottagare via komprimerad radiosignal baserad på två likalydande texter. Femställiga siffergrupper som anger sida, stycke och rader för dechiffrering. Rätt skött utan slarv är detta system för klandestin kommunikation närmast ogenomträngligt. I synnerhet om man ofta byter till nya texter hos avsändare och mottagare. De skall dock alltid vara identiska.

    3. Hizbollah är inte bara en politisk kraft i Libanon, organisationen är även sedan länge en social kraft med skolor, vårdcentraler, sjukhus, bostäder socialhjälp till änkor och barn etc. Alltså har de fått ett ganska stort stöd hos civilbefolkningen. Inte underligt, då Hizbollah ersatt den svaga libanesiska staten i dessa områden. Något Israel nu försöker bekämpa med bombning av infrastrukturen d v s skolor sjukhus med mera. I likhet med tidigare erfarenheter (England, Tyskland, Vietnam t ex) torde bombardemanget bara stärka motståndsviljan och därmed det folkliga hatet. Således kontraproduktivt. Liksom även i Gaza som nu ser ut som Dresden efter ”Bomber Harris'” massmord i februari 1945. Större delen av befolkningen avskyr Hamas men hatar Israel ännu mer.

    Var det någon som viskade om folkmord? Inte utrikesminister Malmer Stenegård i vart fall…

  2. Hans M G!
    Du hade kunnat ersätta ”t ex” i parentesen med Ukraina. I övrigt håller texten, Rysslands bombardemang stärker motståndsviljan och därmed det folkliga hatet.

    Jag kan dessutom meddela att elförsörjningen i Kiev fungerar 24/7 utan avbrott. När jag var i Stellenbosch i Sydafrika för två år sedan för att anordna en stor konferens som var mycket uppskattad av sydafrikanerna, förekom schemalagda strömavbrott varje dag.

    Jag och en kollega ordnar återkommande vetenskapliga zoom-konferenser med Ukraina, med föredrag från Lviv i väst till Charkiv i öst. Hittills har vi aldrig haft ett avbrott p g a brist på el. Jag hade ett zoom-möte med en kvinnlig forskare i Kiev så sent som i fredags. Fungerade perfekt.

  3. Hans M G skriver: ”Bäste Jan Arvid G! Det Du beskriver om Hizbollah här ovan …”

    Jag säger som kung Fredrik I när han hade lovprisats för alla sina visa beslut och gärningar: ”Potz Donner, haben Wir das alles getan?”

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.