Som influgen turist med ett billigt flyg och tre hotellnätter i centrala Prag kan man se sådant som finns på gångavstånd. Och det är mycket mer än fötterna orkar med. Centrala delarna är som ett enda stort museum. Efter någon dag börjar man känna doften av den böhmiska nationalkänslan med alla sina motsägelser. Ett betydande folk, idag endast ihågkomna av dem som bodde i Tjeckoslovakien. Jag minns hur avigt det kändes att säga ”Tjeckien” efter den fredliga skilsmässan från ”Slovakien” 1993. Vem känner förresten till att ordet ”bohem” blev en beteckning på folk från Böhmen – mycket zigenare och konstnärer – i Paris på 1800-talet, som sedan spreds över världen.

Men om man inte ser upp, är det även fullt möjligt att traska fyra dagar i detta jättemuseum utan att se någonting, eller rättare sagt allt som man ser i alla andra stora europeiska städer. Det vill säga, MacDonalds och otaliga andra restauranger, affärer och boutiquer med samma modemärken (Dior, Prada, Gant, H&M) som i Stockholm, Paris och London. De grinar mot dig bakom stora glasväggar i de sönderrenoverade markvåningarna. De ska bevisa att landet blivit rumsrent med fri marknad. Där ska turisterna spendera sina pengar. Så är det upplagt.

Turismen lär vara den verkligt stora inkomstkällan i detta lilla land, som dock har fler invånare än Sverige. Skoda, den stora bilfabriken, ägs idag av VW. Man hade även en betydande vapenindustri och byggde till och med flygplan. Men det mesta av det här går på sparlåga idag. Det mesta av det som tickar på är utlandsägt. Ett högindustrialiserat land utan industrier alltså. Märkligt. Arbetslöshetheten har stigt efter senaste sekelskiftet. Warzavapakten är utbytt mot EU och Nato. Lite rinner väl in från de nya allierade. Sverige har leasat ut 14 JAS 39 Gripen till Tjeckien t ex, som nu alltså gör Natotjänst. Det här ledde till en stor mututredning. Men det finns väl jordbruk för att göra de goda korvarna och för att föda upp grisarna till turisterna i alla restaurangerna. Grillade grisknän var en höjdare.

Se upp i Prag

Vill man se Prag ska man alltså se upp. Där står nämligen alla gamla husfasader i all sin prakt. Inte bara Thynkatedralen och den Kremlliknande Pragborgens alla palats, utan stadens alla vanliga och ovanliga hus, gamla, ombyggda, renoverade och praktfulla. Barock, Viktorianskt och Jugend dominerar, men även en del 30-talsfunkis. Från andra våningen och uppåt ser staden ut ungefär som den gjorde för 100 år sedan. Inte som när den låg bakom järnridån, då var det mesta omålat och i långsamt förfall. Utan som under Prags glansdagar under 1800-talet på dubbelmonarikins tid, då nationalteatern byggdes, där Smetanas Moldau uruppfördes till Böhmens ära och för nationell självständighet. Efter ett väldskrig blev det verklighet (i förening med Mähren och Slovakien).

Men man vill inte kalla floden för Moldau, den heter Vltava, tyska är inte tjeckernas språk. Karlsbron över Vltava, var då på 1800-talet fortfarande den enda förbilndelsen mellan Lillsidan och Gamla staden, men var redan gammal. Detta mycket imponerande byggnadsverk påbörjades på Karl IV:s (senare tyskromersk kejsare) initiativ redan på 1300-talet. Bron var också platsen för strider mellan svenska armén och gamla stadens befolkning 1648 medan den svenske befälhavaren Lennart Torstensson lastade konstskatter på sina vagnar uppe i borgen, för hemtransport till den svenska adeln. Nu är endast gångtrafik tillåten, spårvagns- och biltrafik upphörde på 60-talet.

Men var fanns tjeckerna, de riktiga bohemerna? De var någon annanstans. Inga barn och inga gamla. Bara turistfångarna och lite utstuderat poserande tiggare. De låg som vända mot Mecca (turistströmmen) med näsan i marken och med en liten skål framför huvudet. Inte en muslimsk slöja någonstans förresten. Denna tiggarkultur har jag inte sett tidigare. Men det kan bero på att jag ännu sett ganska få av Europas stora städer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,  

Föregående artikelKäpphästar och krokodiltårar
Nästa artikelHurra för Socialdemokraterna
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

  1. Hur behandlades romerna? Man har ju hört om förtryck – såg Du något av det – förutom tiggarna?

  2. Nej, detta såg vi inget av. Om tiggarna var romer har jag ingen aning om. Vi gjorde en spårvagnsresa ut till ett område långt utanför centrum för att få en glimt av något annat än de museala delarna. Där fanns både barn, gamla och andra vanliga människor. Ett ungt par på en parksoffa frågade jag om vägen. Lite förvånande var det att de varken kunde tyska eller engelska. Så det fick bli tecketsprpåk. Men det funkade utmärkt.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.